Demcon Macawi Artificial Respiration system

Demcon Macawi in Enschede wil de productie van beademingsmodules in Enschede verdrievoudigen. Beademingsapparatuur is van levensbelang voor behandeling van corona patiënten.

De modules die het Enschedese techbedrijf bouwt vormen het hart van beademingsmachines van tal van bekende merken. Het gaat om de blower, die het hart van het beademingsapparaat vormt.

Demcon Macawi bouwt nu tussen de 3000 en 4000 beademingsmodules per jaar. „Maar we moeten snel richting 10.000”, zegt Demcon-directeur Dennis Schipper. “De vraag is enorm gestegen, we kunnen wel het tienvoudige verkopen. We doen de assemblage nu met 10 man, dat worden er een kleine 30 door intern te schuiven met medewerkers. Je loopt altijd het risico dat onderdelen ergens op een schip of in een haven liggen, en niet getranspor­teerd kunnen worden.”

Afhankelijk van toeleveranciers

Demcon-Macawi denkt ‘een paar weken’ nodig te hebben om grotere aantallen te kunnen produceren. „Als onze toeleveranciers tenminste ook in staat zijn om de componenten op tijd aan te leveren”, verduidelijkt Schipper.

Daar is het bedrijf nu over in gesprek. „Je loopt altijd het risico dat onderdelen ergens op een schip of in een haven liggen en niet getransporteerd kunnen worden. De hele keten zal creatief moeten zijn om toch tot oplossingen te komen.”

De meeste onderdelen komen volgens Schipper bij bedrijven uit Europa en de VS vandaan. Een compleet beademingsapparaat kost tussen de 10.000 en 20.000 euro.

Demcon respirator

Dennis Schipper (voorgrond) en Toon Hermans, inmiddels ex-directeur van dochterbedrijf Demcon Macawi, tonen de module die Demcon bouwt. © Demcon.nl

Sinds vijf jaar in Demcon-stal

Macawi werd vijf jaar geleden overgenomen door Demcon. Het bedrijf zat in Best en was opgezet door voormalige werknemers van de Duitse fabrikant Dräger, die de fabriek in de Brabantse gemeente op slot deed.

„Die mannen zijn toen voor zichzelf begonnen en hebben na twee jaar onderdak gevonden bij ons”, aldus Schipper. „De productie doen we nu in ons nieuwe Demcon Technology Center in Enschede en onderzoek en ontwikkeling is verdeeld over hier en Best.”

Bron: AD online
Lees meer over Demcon.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord