Winnaars HTSM HiTMaT Call 2019 – KIEM-gelden
MinacNed partners Micronit en Saxion Hogeschool werken samen aan een onderzoeksproject: ‘Plaats delict onderzoek op een chip: Single cell analyse met behulp van microfluïdische systemen’. Dit project past in het thema Security en de projectpartners ontvingen in november 2019 een KIEM-geld toekenning van Holland High Tech.
Het lectoraat Advanced Forensic Technology van Hogeschool Saxion/Politieacademie, het lectoraat NanoBio en microtechnologiebedrijf Micronit werken samen aan de ontwikkeling van een systeem waarmee lopende zaken en cold cases in rechercheonderzoek sneller kunnen worden opgelost. Zij passen bestaande microbiologische technieken als single cell amplificatie (vermeerdering) toe om de problemen van mengprofielen en te weinig DNA weg te nemen. Door gebruik van een lab-on-a-chip systeem wordt het proces minder arbeidsintensief en is de kans op contaminatie miniem.
Samenwerking met de eindgebruiker
De techniek die ervoor moet zorgen dat het DNA uit een individuele cel tot bruikbare hoeveelheden vermenigvuldigd kan worden, wordt ontwikkeld door het lectoraat AFT van Saxion. Micronit bedenkt, ontwerpt en produceert de chips waarop deze procedure uitgevoerd wordt. Uiteraard staan beide partijen in nauw contact en vindt er over en weer veel overdracht van kennis plaats.
Ook de eindgebruikers zijn in beeld. Zo geeft de Nationale Politie aan aan welke vereisten dit lab-on-a-chip systeem moet voldoen om voor hen ter plekke bruikbaar te zijn. Alle partijen werken samen aan het uitbreiden van het netwerk en het vergroten van het consortium van meewerkende bedrijven/instellingen.
Een gedeelde passie voor het gezamenlijke doel
Er bestond al een connectie tussen het lectoraat NanoBio en Micronit, en van daaruit zijn banden ontstaan met de leerstoel Advanced Forensic Technology. Een gedeelde passie voor het gezamenlijke doel, het inzetten van lab-on-a-chip technieken voor forensisch onderzoek, is wat alle partijen bij elkaar brengt.
Praktijk-project voor studenten
Bij dit project zijn ook studenten betrokken van Saxion. Het mooie is dat dit ook leidt tot interactie tussen verschillende opleidingen. Zo zijn niet alleen studenten van de opleiding Forensisch Onderzoek bij dit project betrokken, maar helpen studenten Chemie en BioMedische Laboratoriumtechniek ook mee met het uitvoeren van de experimenten. Zo is dit voor studenten van meerdere studierichtingen een prachtig praktijk-project.
Resultaten
Het project is nog in de ontwikkelfase. Het eerste chip-ontwerp is klaar, maar vanwege de Corona-crisis ligt de productie van deze chips tijdelijk stil. Uiteraard was het winnen van het KIEM-geld een mooie opsteker die onderstreepte dat er ook vanuit maatschappelijk oogpunt belang aan het ontwikkelen van een dergelijke techniek wordt gehecht. Verder zijn er gesprekken gaande met mogelijke nieuwe partners. ‘Op deze manier willen we graag ons consortium, en daarmee het draagvlak voor dit project vergroten’, zegt Brigitte Bruijns, die namens Micronit Microtechnologies aan het project deelneemt.
Uitbreiding van de samenwerking
Er is naast dit project ook ruimte voor andere samenwerking tussen de partners. Bij het lectoraat Advanced Forensic Technology leeft de wens om de FO/NANO-lijn verder uit te breiden en de samenwerking te intensiveren. Dit is afhankelijk van de resultaten uit een initiële verkenning en van het beschikbaar komen van nieuwe subsidiemogelijkheden om de daadwerkelijke toepassingsmogelijkheden te realiseren.
HTSM HiTMaT Call 2020
Het KIEM-geld dat toegekend is aan dit project is onderdeel van de HiTMaT Call (Connecting High Tech pps in Maatschappelijke Thema’s); een open Call waarin wetenschappers uit bedrijfsleven en onderzoeksorganisaties een bedrag van € 25.000,- aan kiem-geld kunnen winnen om, in samenwerking met minstens één onderzoeksinstelling (hoofdaanvrager) en één ondernemer, hightech onderzoekinnovaties te verbinden aan maatschappelijke thema’s, in een uitwerking van een groot publiek-privaat samenwerkingsprogramma.
De HTSM HiTMaT call staat open voor indiening van samenwerking, lees hierover meer in deze call informatie.
Betrokken partners in dit project:
Ook in het nieuws?
Heeft u een project waar u iets over wil delen op de nieuwspagina van MinacNed? Graag nemen wij uw bericht mee op onze nieuwspagina en in de MinacNed nieuwsbrief. Heeft u een mooie samenwerking maar nog geen nieuwsbericht, dan is een interview ook een optie en schrijven wij het artikel voor u. Stuur uw idee of persbericht naar Aurélie Veltema, projectmanager MinacNed.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!