Viralert

In de strijd tegen het coronavirus slaan bedrijven de handen ineen bij de ontwikkeling en productie van nieuwe testmethodes en mogelijke vaccins. Dat gebeurt ook bij het Viralert-initiatief: bedrijven actief in onder andere de nanotechnologie werken sinds eind maart aan methodes om slimmer te testen om zo het virus te mitigeren en in te dammen.

Door: Dimitri Reijerman, FHI

We spraken met een van de initiatiefnemers. Ronny van ‘t Oever, voorzitter van MinacNed en CEO van lab-on-a-chip bedrijf Micronit, begon samen met Per Slycke (XSens) Viralert. Hij vertelt over het doel van het platform: “Het is een initiatief van een aantal ondernemers en experts die de koppen bij elkaar hebben gestoken naar aanleiding van een oproep van de overheid om eens mee te denken hoe we uit deze crisis kunnen komen. We willen de ondernemersgeesten verzamelen op het gebied van high-tech en innovatief gebied. We werken aan nano-oplossingen om op het coronavirus te kunnen testen, maar ook mogelijkheden om sneller medicijnen te ontwikkelen en toe te dienen.”

Ronny van t Oever

Ronny van t Oever, CEO Micronit en een van de iniatiefnemers van Viralert

Cruciaal om verdere verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan, is de ontwikkeling van sneltests, zegt Van ’t Oever. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. “We geloven heel erg in sneltests. Dus niet het monster naar het lab, maar ter plekke al resultaat zodat je ook direct kunt acteren. Zo heb je meer tijd voor contactopsporing en minder kans hebt dat mensen ongemerkt het virus verder verspreiden.”

Hij vervolgt: “Daar heb je wel goede kwaliteit tests voor nodig, dus tests die net zo gevoelig en nauwkeurig zijn als in het lab testen. Ik denk dat we daarvoor in Nederland de kennis in huis hebben. We proberen met Viralert zo ook met vooral Nederlandse bedrijven een waardeketen op te bouwen. Zo worden we minder afhankelijk van het buitenland.”

Viralert richt zich naar eigen zeggen vooral op het samenbrengen van ondernemersgeest en denkkracht. Van ’t Oever legt uit: “De kennis is er, net als de infrastructuur voor de productie. Het is nu vooral het aan elkaar rijgen van al die facetten. We willen dus de waardeketen organiseren uit bestaande elementen om zo min mogelijk opnieuw te moeten ontwikkelen. Er staat nu een grote groep klaar om te helpen en dat is aangeboden aan de overheid.”

Ondanks de discussie die momenteel wordt gevoerd over de haalbaarheid van een mobiele app om coronabesmettingen tegen te gaan, denkt Van ’t Oever dat een dergelijke manier van contactopsporing noodzakelijk is: “Het snel kunnen vinden van de mensen die met jou in contact zijn geweest als bij jou het virus is geconstateerd, dat is cruciaal. Hoe sneller je dat kunt, hoe eerder je iedereen die potentieel is besmet kunt traceren en in quarantaine kunt plaatsen.”

De partijen achter Viralert hebben de afgelopen weken diverse malen contacten gelegd met het Ministerie van Economische Zaken en diverse ideeën daar gedeponeerd. Het ministerie heeft weer lijntjes met het Outbreak Management Team van de overheid. “Het is nu voor ons even wachten op wat men echt wil”, zegt Van ’t Oever. “We denken dat we echt wel wat te bieden hebben, maar dit soort grote besluiten moet vanuit de overheid worden gedragen.”

Wilt u meer informatie? Bezoek de website van Viralert.

Bron artikel: FHI

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord