Heeft u een klein bedrijf en heeft u door een coronacrisis een relatief kleine financieringsbehoefte van € 10.000 tot € 50.000? Dan kunt u misschien in aanmerking komen voor de Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC).

De lening is er voor bedrijven die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die zijn ingeschreven bij de KVK vóór 1 januari 2019.

Wat houdt het overbruggingskrediet in?

Onder de KKC-regeling kunnen ondernemers bij hun financier een lening aanvragen van minimaal € 10.000 en maximaal € 50.000. De looptijd is maximaal 5 jaar, en de rente bedraagt maximaal 4%. Daarnaast betalen ondernemers aan de staat een eenmalige vergoedingspremie van 2%. Het krediet dient ter financiering van het geleden of te verwachten verlies als gevolg van het coronavirus.

Budget

Het totale garantiebudget van de KKC is € 750 miljoen. Hierbij staat de overheid garant voor 95% (€ 713 miljoen). Financiers dragen de overige 5% van het risico.

Waar kunnen ondernemers terecht?

Ondernemers die gebruik willen maken van een lening onder de KKC-regeling melden zich bij hun kredietverstrekker, bijvoorbeeld hun bank. Financiers die deelnemen aan de KKC zijn dezelfde als de financiers die deelnemen aan de BMKB. Ook financiers die geaccrediteerd zijn voor de BMKB-C kunnen de regeling aanbieden. Overige financiers hebben de mogelijkheid om zich via de eerder genoemde BMKB-C te laten accrediteren.

Voorwaarden

Om aanspraak te maken op de KKC moet een onderneming:

  • voor 1 januari 2019 al ingeschreven staan bij KVK;
  • voor de coronacrisis voldoende winstgevend zijn geweest.

Leningen worden alleen verstrekt aan bedrijven die voor de coronacrisis in de kern financieel gezond waren met voldoende terugbetaalcapaciteit. Omdat financiers 5% van het risico dragen, vindt een zorgvuldige risicobeoordeling plaats. De financier gaat uit van de Gedragscode Kleinzakelijke Kredietverlening.

Meer weten?

  • Lees het nieuwsbericht over KKC op Rijksoverheid.nl
  • Lees meer over de regeling in de Staatscourant.
  • Heeft u een vraag over de KKC? Kijk dan eerst op Rijksoverheid.
  • Lees de achtergronden van de KKC in de Kamerbrief over economische maatregelen met betrekking tot het coronavirus.

Bron RVO

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord