Quantum Delta

Van links naar rechts: Ton van ’t Noordende (Investor in Residence, Quantum Delta NL), Matthijs Rijlaarsdam (QuantWare). Alessandro Bruno (QuantWare), Freeke Heijman (regisseur Quantum Delta NL). Foto’s door Rebekka Mell, in het DiCarlo Lab (QuTech).

Quantum Delta NL kondigt de lancering aan van een microfonds van twee miljoen euro genaamd ‘LightSpeed ​​Fund 1’. Het fonds zal zich richten op het ondersteunen van quantum startups in een vroeg stadium. De Delftse startup en deelnemer aan het LightSpeed-programma QuantWare is de eerste startup die financiering ontvangt.

Het fonds maakt onderdeel uit van de strategische roadmap van Quantum Delta NL om het aantal succesvolle quantum startups in Nederland te vergroten. Op dit moment zijn er zeven quantum-startups in Nederland en Quantum Delta NL is op een missie om dit aantal te zien groeien tot 100 in 2027. Deze bedrijven worden beschouwd als van grote waarde voor de Nederlandse economie.

Om dit doel na te streven, lanceerde Quantum Delta NL vorige maand haar nieuwe initiatief LightSpeed. Lightspeed is een programma dat Nederlandse quantum-startups in alle fasen met elkaar verbindt, waarbij de startups hulp en begeleiding op maat krijgen om hun bedrijf op te schalen en hun aantrekkelijkheid voor topinvesteerders te optimaliseren. Specifiek voor het initiatief is getracht om Europese en Amerikaanse fondsen met een schat aan ervaring te benaderen en binnen te halen om startups te ondersteunen. Lightspeed streeft ernaar optimale omstandigheden te creëren om duurzame en toekomstbestendige startups te bouwen.

Fonds

Na de lancering vandaag van het microfonds, beheerd door LightSpeed, kent Quantum Delta NL pre-seed tickets van elk 50.000 euro toe aan early-stage startups op het gebied van quantumtechnologie. LightSpeed ​​heeft een modern instrument aangepast dat rechttoe rechtaan, oprichtervriendelijk is en de leemte opvult in de vroegste fase voor startups in quantumtechnologie: de SAFE-notitie (Simple Agreement for Future Equity). Deze aanpak geeft startups de maximale flexibiliteit die nodig is in de vroegste stadia, met name in de kwantumtechnologieruimte, aangezien de ontwikkelingstijdlijnen en de weg naar winstgevendheid veel verder gaan dan die van klassieke startups. De investering hoeft niet te worden terugbetaald, zoals bij een traditionele converteerbare lening of bankbiljet, als een startup niet doorgaat.

Quantum Delta NL’s Investor in Residence Ton van ’t Noordende verduidelijkt: “Nederland heeft wereldwijd een toppositie als we kijken naar het aantal startups in quantumtechnologie. Dit is helaas niet het geval aan de kapitaalzijde, aangezien er vrijwel geen professioneel durfkapitaal beschikbaar is voor beginnende kwantumstartups. Ons doel met Lightspeed is om oprichters in staat te stellen de best mogelijke start van hun bedrijf te krijgen.”

Quantum Delta NL heeft op dit moment twee miljoen euro uitgetrokken voor de Pre-Seed tickets en is van plan om in boekjaar 2021/2022 5 tot 15 tickets toe te kennen en 35 tot 40 tickets over de totale periode. Het budget zal worden verhoogd zodra fase 1 van het National Growth Fund-programma van start gaat.

QuantWare

QuantWare, een spin-out van QuTech en onderdeel van het Quantum Delft-ecosysteem dat hoogwaardige kwantumprocessors ontwikkelt, is de eerste startup die gebruikmaakt van het microfonds als onderdeel van een grotere investeringsronde. Daarmee is het het tweede succesverhaal in het LightSpeed-programma. LightSpeed ​​heeft ook de Delftse startup QphoX ondersteund en begeleid in hun fondsenwervingsronde, die met de hulp van het LightSpeed-team twee miljoen euro heeft opgehaald om hun Quantum Modem op de markt te brengen.

Ambition

Startups en het opbouwen van een zakelijk ecosysteem zijn belangrijke pijlers van het Quantum Delta NL-programma dat in april 615 miljoen euro ontvangt van het Nationaal Groeifonds. Het programma voedt onder meer de verdere ontwikkeling van de eerste Europese quantumcomputer en een quantuminternet, open toegankelijk voor eindgebruikers in het bedrijfsleven en de maatschappelijke sectoren, waaronder het onderwijs. McKinsey berekende dat het programma op middellange termijn het bruto binnenlands product met 5 tot 7 miljard euro zal verhogen en 30.000 hoogwaardige banen in Nederland zal creëren.

Freeke Heijman, directeur Quantum Delta NL: “We willen dat de kennis uit de wetenschappelijke laboratoria leidt tot nieuwe bedrijvigheid in Nederland en Europa. Met LightSpeed ​​en dit fonds krijgen kansrijke initiatieven een ongekende versnelling om hun idee op te schalen naar een startup of scale-up.”

Ton van ’t Noordende, Investor in Residence Quantum Delta NL: “Wij zien het microfonds als een logisch verlengstuk van LightSpeed. Veelbelovende initiatieven in een vroeg stadium hebben slechts een kleine kapitaalinjectie nodig om van start te gaan. Dit wordt bewezen door QuantWare die, vertrouwend op onze investering en op de begeleiding van Lightspeed, onmiddellijk marktkapitaal heeft opgehaald, zelfs voordat ze hun bedrijf lanceerden.”

Alessandro Bruno, Director of Engineering bij QuantWare: “Met de steun van dit fonds en LightSpeed ​​kunnen we onze kwantumprocessors op de markt brengen. Daarmee maken we quantum toegankelijk voor meer partijen. Zo kunnen we een cruciale bijdrage leveren waarmee het Nederlandse quantum-ecosysteem kan voortbouwen op zijn huidige voorsprong.”

Bron: Origineel persbericht Quantum Delta