Op donderdag 14 april heeft de Nederlandse regering de projecten bekend gemaakt die zijn goedgekeurd voor het Nationaal Groeifonds in 2022. Daarnaast is NanoLabNL goedgekeurd voor de tweede tranche van het QuantumDeltaNL Dutch Growth Fund voor het onderhouden en ontwikkelen van de Nederlandse nationale infrastructuur in nanotechnologie.

Van de gehonoreerde projecten maken vooral NXTGEN HIGHTECH en PhotonDelta gebruik van de vele voordelen die nanotechnologie biedt. NXTGEN HIGHTECH kreeg € 450 miljoen en PhotonDelta kreeg € 471 miljoen. Naast QuantumDeltaNL zullen deze projecten profiteren van de bestaande cleanroom infrastructuur van NanoLabNL.

NXTGEN HIGHTECH

Het NXTGEN HIGHTECH programma is gericht op de ontwikkeling van een nieuwe generatie high-tech apparatuur. Dit programma zal een belangrijke bijdrage leveren aan het concurrentievermogen, de verdiencapaciteit en de werkgelegenheid van Nederland. Het zal helpen bij het aanpakken van enkele van de grotere maatschappelijke uitdagingen die voor ons liggen (Gezondheid, Energie, duurzaamheid, etc.).

PhotonDelta

PhotonDelta is een internationaal ecosysteem van organisaties in geïntegreerde fotonica. PhotonDelta wil fotonische technologie ontwikkelen om maatschappelijke uitdagingen zoals duurzaamheid aan te pakken, een nieuwe Europese industrie te creëren en de deur te openen naar een enorm scala aan nieuwe toepassingen, waaronder quantum computing. Het kapitaal van het Nederlandse nationale groeifonds en andere organisaties zal worden gebruikt om start-ups op te richten, de productie op te schalen, nieuwe toepassingen voor fotonische chips te creëren en infrastructuur en talent te ontwikkelen.

Extra middelen om ecosysteem in stand te houden

Op dezelfde dag zijn extra fondsen in QuantumDeltaNL beschikbaar voor Nano4Society en MinacNed om nanotechnologie binnen het ecosysteem in te zetten voor het ontwikkelen van oplossingen voor grote maatschappelijke transities en het creëren van maatschappelijke impact. De activiteiten zullen bijdragen aan het doel van MinacNed om economie gebaseerd op microsystemen en nanotechnologie te versterken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord