Urs Staufer

Urs Staufer

Bestuurslid

Prof.dr. U (Urs) Staufer

Professor at TU Delft, Department of Precision and Microsystems Engineering (PME)

Bio:

Urs Staufer promoveerde in de experimentele natuurkunde aan de Universiteit van Basel, Zwitserland, op onderzoek naar oppervlaktemodificaties door middel van de scanning tunneling microscoop in 1990. Vervolgens werkte hij als postdoctoraal onderzoeker aan verschillende microfabricage- en MEMS-projecten bij de IBM T.J. Watson Research Center, Yorktown Heights (VS), het IBM Research Laboratory Rüschlikon (Zwitserland) en het Institute of Microtechnology – Univ. van Neuchatel (Zwitserland), waar hij in 2003 geassocieerd hoogleraar werd.

In 2007 werd hij benoemd tot hoogleraar Micro- en Nanotechniek bij de afdeling Precisie- en Microsysteemtechniek (PME) van de Technische Universiteit Delft, waar hij Nanotechnologie introduceerde in Werktuigbouwkunde en onderzoekt Wetenschappelijke Instrumentatie. Hij was afdelingshoofd van 2012 – 2016. Onder zijn leiding startte de afdeling van PME het NERI nano engineering research-initiatief, een bottom-up publiek-privaat partnerschap dat industriële en academische partners samenbrengt, gebaseerd op een gedeelde onderzoeksvisie en een gemeenschappelijke technologische weg -in kaart brengen.

Ambitie voor MinacNed:

Breng een constructieve dialoog tot stand tussen de industriële en de academische tak van het Nederlandse micro-nano-ecosysteem. MinacNed moet een forum zijn om de visie op toekomstige ontwikkelingen en behoeften in micro- en nanotechnologie te delen, en een platform om partners te vinden voor het implementeren van deze visies.