Over Nano4AgroFood&Water

Gezond en veilig voedsel

Nano4agrofood&water zal van grote toegevoegde waarde zijn voor mens en natuur. Goed voedsel en schoon water zijn essentieel voor de gezondheid en het welbevinden van de mens. Wel moet het afgestemd zijn op de behoeftes van het lichaam, de individuele voorkeuren en duurzaam geproduceerd worden. Nanotechnologie is daarbij cruciaal. Nanosensoren completeren het scala aan parameters die in de primaire productie en in de naoogst verwerking gemonitord moeten worden om processen te optimaliseren. Procesinnovaties gebaseerd op nanotechnologie, zoals membraantechnologie in scheidingsprocessen, leiden tot duurzamere en circulaire productie.

Nano gestructureerde ingrediënten, nutriënten en pesticiden zorgen voor betere aflevering en daardoor minder verlies en neveneffecten. Dit leidt uiteindelijk allemaal tot optimale kwaliteit en veiligheid van het voedsel, minder voedselafval en voldoende en zuiver water bij de consument tegen een zo klein mogelijke ecologische footprint. Voedsel is een Nano gestructureerd materiaal en ook de verwerking daarvan in het lichaam vindt op nanoschaal plaats. Daarom kunnen de mogelijkheden van nanotechnologie worden gebruikt om betere product eigenschappen en/of nieuwe functionaliteiten te realiseren (“food/body interaction”), die passen in een preventief gezondheidszorgconcept.

Als Key -Enabling Technology (KET) zal nanotechnologie vrijwel nooit rechtstreeks in het eindresultaat zichtbaar zijn maar daarvoor wel essentieel. Het programma beoogt de benutting en, indien nodig, uitbreiding van de mogelijkheden van nanotechnologie om op een duurzame manier in onze behoefte aan de hoge kwaliteit voedsel en zuiver water te voorzien, en zo een gezond en plezierig leven ook voor toekomstige generaties veilig te stellen.

Economisch perspectief

De agrarische en voedingssectoren zijn doordrongen van het feit dat er iets moet veranderen vanwege de belasting van de natuur en ons milieu. De ondernemers in deze sectoren zijn allemaal op zoek naar mogelijkheden om daar verbetering in te brengen en velen hebben hun hoop gevestigd op hightech toepassingen om soelaas te bieden. De bereidheid om hierin te investeren is groot.

Vergezicht

Kunnen we de groeiende wereldpopulatie op duurzame wijze van voedsel blijven voorzien? Kunnen we straks kunstmatig vlees maken op basis van plantaardige eiwitten en een transitie maken van dierlijk naar plantaardig eiwit? Nu al zien we een belangrijke rol voor micro-nanotechnologie bij het produceren en processen van voedsel, en Nederland heeft dankzij geavanceerde technologie een globaal leidende rol op dit gebied. Micro-en nano-emulsies voor de textuur van voedsel, nanomembranen voor scheiding op eiwitschaal, bewerking op nanoschaal van plantaardige eiwitten, maar daarnaast bijvoorbeeld ook nanosensoren om verticale culturen precies te controleren, nano-indicatoren die bepalen of voedsel nog veilig is om te consumeren en daardoor afval verminderen of inslikbare nanopillen of darmen op chip die precies per persoon bepalen wat en hoeveel van het voedsel wordt opgenomen in het lichaam. Ook hier kan een persoonlijk Digital Twin iedere burger van perfecte, op maat gesneden adviezen voorzien.

Toepassingen

Aanpassen van eigenschappen

Op nanoschaal aanpassen van eigenschappen van ingrediënten in voedingsproducten.

Voedsel-lichaam interactie

Efficiënte opname voeding, allergieën en spijsverteringsproblemen met behulp van nanotechnologie.

Optimale voedselveiligheid

Optimale kwaliteit en veiligheid van het voedsel en voldoende en zuiver water bij de consument met een zo klein mogelijke ecologische footprint.

Lichaamseigen op nanoschaal

Voedsel is een nanogestructureerd materiaal en ook de verwerking daarvan in het lichaam vindt op nanoschaal plaats.

Projecten

Nieuwsberichten Nano4AgroFood&Water

Metalot bouwt community rondom vernieuwende waterstoftechnologie

In het Future Energy lab versnellen bedrijven en organisaties veelbelovende technologieën voor de energiemarkt.  De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. Dat vraagt om baanbrekende innovaties die bedrijfs- en organisatiegrenzen overstijgen. En juist op dat vlak is een rol weggelegd voor Metalot. In Budel werken bedrijven en organisaties in het Metalot Future Energy Lab samen aan het aanjagen en klaarstomen van […]

De transformatie van voedselveiligheidslabs dankzij nieuwe technologie

Door de komst van smartphones, drones en mobiele meetapparatuur zal de werkwijze binnen en buiten een laboratorium op het gebied van voedselveiligheid sterk gaan veranderen. Dat zegt Arjen Gerssen, werkzaam bij Wageningen Food Safety Research (WFSR) als deelprogrammaleider voedselcontaminanten. Door: Dimitri Reijerman, FHI Arjan Gerssen sprak tijdens de door FHI […]

Mondiaal centrum voor voedselinnovatie komt naar Nederland

Nederland gaat het centrum vormen voor wereldwijde voedselinnovatie met het Global Coordinating Secretariat (GCS) in Wageningen. Dat maakte premier Rutte tijdens een digitale bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) bekend. Het GCS maakt onderdeel uit van het voedselsysteem initiatief van het WEF om innovaties en nieuwe technologieën in de […]

16th edition of the International MicroNanoConference 2020 fully digital

On 3 and 4 December 2020, MinacNed, in collaboration with its partners from micro- and nanotechnology, is organizing the 16th edition of the international MicroNanoConference 2020. This year on a virtual platform where speakers, participants and sponsors meet in online spaces and talk to each other. deal with current topics […]

Technologieën

  • Sensoring
  • Membranen
  • Organ on chip

Clusters

Contactpersoon

Annerie van Steijn-Heesink

Annerie van Steijn-Heesink

Project manager