Doel Organ-on-a-chip

Een organ-on-a-chip is een meerkanaals 3-D microfluïdische celcultuurchip die de activiteiten, mechanica en fysiologische respons van hele organen en orgaansystemen, een soort kunstmatig orgaan, simuleert. Het vormt het onderwerp van belangrijk biomedisch technisch onderzoek, meer bepaald in bio-MEMS. De convergentie van labs-on-chips en celbiologie heeft de studie van de menselijke fysiologie in een orgaanspecifieke context mogelijk gemaakt, waardoor een nieuw model van in vitro meercellige menselijke organismen is geïntroduceerd. Op een dag zullen ze misschien de behoefte aan dieren bij de ontwikkeling van geneesmiddelen en het testen van toxines afschaffen.

Hoewel meerdere publicaties beweren dat ze orgaanfuncties op deze interface hebben vertaald, staat de beweging naar deze microfluïdische toepassing nog in de kinderschoenen. Organen-op-chips zullen verschillen in ontwerp en aanpak tussen verschillende onderzoekers. Als zodanig zal validatie en optimalisatie van deze systemen waarschijnlijk een lang proces zijn. Organen die zijn gesimuleerd door microfluïdische apparaten zijn onder meer het hart, de longen, nieren, slagaders, botten, kraakbeen, huid en meer.

Niettemin vereist het bouwen van geldige kunstmatige organen niet alleen een nauwkeurige cellulaire manipulatie, maar ook een gedetailleerd begrip van de fundamentele ingewikkelde reactie van het menselijk lichaam op elke gebeurtenis. Een veelvoorkomende zorg bij organ-on-a-chip ligt in het isoleren van organen tijdens het testen. “Als je niet zo dicht mogelijk bij het totale fysiologische systeem zit als je kunt, kom je waarschijnlijk in de problemen”, zegt William Haseltine, oprichter van Human Genome Sciences in Rockville, Maryland. Microfabricage, micro-elektronica en microfluïdica bieden het vooruitzicht om geavanceerde in-vitro fysiologische reacties te modelleren onder nauwkeurig gesimuleerde omstandigheden.

Bron: Wikipedia

Nieuws Organ-on-a-chip

Agenda

Contactpersoon

Annerie van Steijn-Heesink

Annerie van Steijn-Heesink

Project manager

Organ-on-a-chip Cluster

MinacNed is bezig met het opzetten van cluster activiteiten voor MinacNed leden. Voor meer informatie kunt u terecht bij Annerie van Steijn-Heesink, projectmanager van MinacNed.