Doel Quantum Nanotech

De technologie waarbij gebruik gemaakt wordt van minuscuul kleine deeltjes wordt nanotechnologie genoemd. Deze deeltjes hebben een schaalgrootte van enkele nanometers. Dat verklaart dan ook direct de naam van deze deeltjes. Het begrip ‘nano’ is afgeleid van het Griekse woord ‘nanos’ dat dwerg betekent.

Om u een beeld te geven van hoe klein een nanometer is: dit is een miljardste deel van een meter en wordt afgekort met de letters ‘nm’. Dit is uiteraard al erg klein, echter is de afmeting van een atoom nog kleiner. Atomen hebben namelijk een grootte tussen de 0,060 en 0,275 nm.

Begripsomschrijving van nanotechnologie

Nanotechnologie betekent kort gezegd het analyseren en manipuleren van materie op nano microscopische schaal. De reden dat men deze technologie is gaan onderzoeken en toepassen is om de kwaliteit van allerhande producten en grondstoffen te verbeteren.

Toepassing van nanotechnologie

Sectoren waarbij al veelvuldig gebruik gemaakt wordt van nanotechnologie zijn bijvoorbeeld de computer- en ICT-sector, de voedingsmiddelensector, de medische sector en de textielsector. In allerhande producten wordt nanotechnologie reeds gebruikt ter verbetering van de eigenschappen.

Neem bijvoorbeeld de enorme opslagcapaciteit van huidige computergeheugens. Zonder nanotechnologie was dit nooit mogelijk geweest. Tevens is de kwaliteit van verf- en vernissoorten dusdanig verbetert dankzij het gebruik van deze moderne techniek.

Nieuws Quantum Nanotech

Agenda

Contactpersoon

Annerie van Steijn-Heesink

Annerie van Steijn-Heesink

Project manager

Quantum Nanotech Cluster

MinacNed is bezig met het opzetten van cluster activiteiten voor MinacNed leden. Voor meer informatie kunt u terecht bij Annerie van Steijn-Heesink, projectmanager van MinacNed.