Groeifonds 2021

De Seed Capital regeling, die RVO uitvoert in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), bestaat 15 jaar. Dankzij de regeling nam de Nederlandse risicokapitaalmarkt sinds 2005 een enorme vlucht en verbeterde de toegang tot durfkapitaal voor start-ups aanzienlijk. Inmiddels zijn al 87 Seed Capital-fondsen opgericht die 472 start-ups hebben voorzien van durfkapitaal. In totaal is ruim € 414 miljoen geïnvesteerd, waarvan zo’n € 203 miljoen afkomstig is van de overheid.

Dankzij die investeringen zijn de afgelopen 15 jaar mooie resultaten geboekt. Om bij het 15-jarig bestaan stil te staan, publiceert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het jubileumboek ‘Innovatief Nederland in bloei – 15 jaar Seed Capital 2005 – 2020’.

Hierin staan interviews met een aantal fondsmanagers, waarbij enkele succesvoorbeelden van participaties de revue passeren. Ook geven het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en enkele adviescommissieleden hun visie op de regeling. Tot slot staan achterin de resultaten van de afgelopen 15 jaar overzichtelijk weergegeven. U kunt hier de publicatie downloaden.

Doorontwikkeling

De Seed Capital regeling is de afgelopen jaren doorontwikkeld. Zo is het sinds eind 2016 mogelijk om sectorspecifieke tenders open te stellen die aansluiten bij belangrijke economische en maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, agri-horti-food en e-health. De aparte e-health tender van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is hiervan een goed voorbeeld.

Daarnaast opende in 2017 een apart luik speciaal voor duo’s van business angels: de Seed Business Angel regeling. Via deze regeling leveren business angels aan start-ups in de zeer vroege levensfase ‘slim geld’ door hen te ondersteunen met hun kennis, netwerk en ervaring.

Nieuwe sectoren

De adviescommissie van Seed Capital kijkt met trots terug op de afgelopen 15 jaar en ziet dat de regeling ook nu nog steeds hard nodig is. Aanvankelijk werden er voornamelijk fondsen opgericht met een focus op IT en life sciences. De laatste jaren komen er steeds meer nieuwe fondsen bij die gericht zijn op bijvoorbeeld food, social impact en clean tech. Voorzitter van de adviescommissie Michel van Bremen ziet de Seed Capital regeling daarom als een soort ijsbreker voor nieuwe sectoren: “Elke keer als er een nieuwe sector ontstaat, trekt de Seed Capital regeling daar investeerders naartoe. Zonder de steun van de Seed Capital regeling hadden zij het niet aangedurfd te investeren. Nieuwe segmenten zijn immers risicovol.”

Samenwerking

De Nederlandse gezondheidsmarkt is vanwege de toenemende zorgvraag gebaat bij e-health innovaties. Om meer risicokapitaal aan te trekken in deze sector zocht het ministerie van VWS de samenwerking op met EZK. Dit resulteerde in 2017 in de openstelling van een aparte e-health tender binnen de Seed Capital regeling. NextGen Ventures is een van de Seed Capital fondsen die dankzij deze tender is opgericht en e-health start-ups helpt in hun ontwikkeling. Volgens fondsmanager Matthijs Blokhuis trekt NextGen Ventures door de Seed Capital regeling makkelijker en meer investeerders aan: “Dat wij voldoen aan de eisen voor Seed Capital wekt vertrouwen bij investeerders. Dat maakt het voor mij als fondsmanager aantrekkelijker om vroeg te investeren in start-ups in een risicovolle markt.”

Over Seed Capital

De Seed Capital-regeling is gericht op innovatieve startups op technologisch of creatief gebied die toegang nodig hebben tot risicokapitaal. Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe ronde van de Seed Capital-regeling open en kunnen investeerders weer een aanvraag indienen voor het oprichten van een Seed Capital-fonds.
Bent u ondernemer? U kunt direct terecht bij de Seed Capital-investeringsfondsen. Raadpleeg het complete alfabetische overzicht van alle fondsen of het overzicht van de fondsen per sector.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.