Maxima 'opent' supercomputer (credits: Vera Duivenvoorden)

Koningin Maxima ‘opent’ supercomputer (credits: Vera Duivenvoorden)

14 biljard berekeningen per seconde maakt de nieuwe nationale supercomputer Snellius. Hierdoor zijn Nederlandse onderzoekers in staat nog meer wetenschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatverandering of onderzoek naar corona. Koningin Máxima opende de supercomputer op het Amsterdam Science Park. De nieuwe supercomputer is voor 18 miljoen euro gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (via NWO) en voor 2 miljoen euro door SURF.

Nieuwe mogelijkheden voor onderzoekers

Tijdens de feestelijke opening sprak onder anderen klimaatwetenschapper Henk Dijkstra over de nieuwe mogelijkheden die Snellius zijn onderzoek biedt:

‘Hiermee kunnen we nieuwe vragen beantwoorden over wat er op dit moment gebeurt met het klimaat ten gevolge van de toename van broeikasgassen. We kunnen ook gedetailleerder verwachtingen maken voor het klimaat van de toekomst, met name het optreden van extremen zoals hittegolven en overvloedige neerslag. Je hebt een supercomputer nodig vanwege de omvang van de berekeningen en de hoeveelheid data die hiermee gemoeid zijn. Dit soort berekeningen zijn praktisch onuitvoerbaar op een laptop.’

NWO-voorzitter Marcel Levi beaamt dat:

‘Door de digitalisering van alle wetenschapsgebieden heeft elke wetenschapper behoefte aan rekencapaciteit. Laagdrempelige toegang tot rekencapaciteit is essentieel voor onderzoekers in Nederland om ook in de toekomst topwetenschap te blijven bedrijven.’

Een krachtige computer

Snellius is toegankelijk voor alle Nederlandse wetenschappers. De supercomputer wordt beheerd door SURF, de ICT-coöperatie van onderwijs en onderzoek, en staat op het Amsterdam Science Park. De computer zelf is gebouwd door Lenovo. Daarnaast was het een belangrijke vereiste dat de nieuwe supercomputer zo energiezuinig mogelijk zou zijn. Dankzij de waterkoelingstechnologie koelt het systeem efficiënter af en is er veel minder luchtkoeling met ventilatoren nodig. Het systeem wordt de komende jaren in fases opgebouwd en krijgt uiteindelijk een peak performance van 14 petaflop/s. Het is daarmee het krachtigste high-performance computing-systeem van Nederland. Door gebruik te maken van de nieuwste generatie GPU’s (graphics processing units) is de computer bovendien zeer goed bruikbaar voor machine learning.

Investeren in digitalisering

De manier waarop er met onderzoeksdata en -bronnen wordt gewerkt verandert sterk. Niet alleen de omvang, maar ook de complexiteit van datasets is fors toegenomen. Om mee te kunnen doen in het veranderende digitale landschap zijn er in het regeerakkoord Rutte III middelen ter beschikking gesteld voor de versterking van de ICT. Naar aanleiding hiervan heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap NWO verzocht om de voorziene investeringen nader uit te werken in een uitvoeringsplan. Hiervoor is een impulsfinanciering van 40 miljoen euro beschikbaar gesteld aan NWO. Deze financiering is bestemd om meer toegankelijke data, een betere digitale infrastructuur, krachtigere rekencapaciteit en meer opslagcapaciteit te bewerkstelligen, en maakt tevens de Snellius computer mogelijk.

Lees ook

Longread van CWI – over hoe CWI-onderzoekers al sinds de aanschaf van de eerste nationale supercomputer in 1984 hebben gerekend op deze krachtige machine: van het testen van beveiligingssleutels tot het simuleren van gas- en vloeistofstromingen en elektrische ontladingen. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord